pondelok 22. septembra 2014

Svadobný závoj - vtedy a dnes

Dejiny svadobných závojov sú skoro také staré ako manželstvo samo. Táto rekapitulácia z najpopulárnejších štýlov minulého storočia až do súčasnosti vám pomôže pri výbere.
V starobylom Grécku, keď sa piesok lial a voda sypala, svadobný závoj sa používal ako ochranná sieť nevesty pred zlými duchmi, zatiaľ čo v stredoveku sa nosil ako symbol čistoty a cudnosti. V súčasnej dobe je však stále vnímaný ako pomerne formálny svadobný doplnok, ale vďaka všetkým princeznám, kráľovnám a iným celebritám sa konečne vracia späť do módy. 

1920 - Nevesty uprednostňujú čipkované Cloche čepce so závojom. Zvyčajne boli vyrobené z hodvábu a zdobené kvetmi a listami, ktoré boli aj v kytici. 


1930 - Závoje začínajú byť súčasťou svadobných šiat, nevesty ich nosia voľne nad hlavami ako elegantný doplnok ich priliehavej svadobnej róby.

1940 - V tomto období zažíva najväčšiu slávu birdcage závoj, ale v roku 1950 sa do popredia dostáva nemenej populárny tzv. Juliet cap.
 1960 - 1970 - Svadobné závoje dostávajú moderný a bohémsky šmrnc. Na scénu prichádzajú dlhé a rozlietané štýly pre všetkých uvoľnených priaznivcov kvetinovej generácie.
1980 - Čím väčší tým lepší. Každý omdlieval pri pohľade na  24 metrov dlhý závoj princeznej Diany a týmto bol nastavený jasný trend pre veľa budúcich generácií neviest. Dramatický vzhľad ako stvorený pre vstup do katedrály Svätého Paula - najdlhší a najviac rozpoznateľný štýl v histórii svadobných závojov! 
2011 - Nádherný takmer dvoj metrový hodvábny závoj na vojvodkyni z Cambridge Kate Middleton pre rovnako dramatický vstup do katedrály Westminister. "Kate stavila na efekt nebeskej svätožiari, " povedal návrhár Kelly z Richard Designs.
Mnoho neviest sa hneď na začiatku obráti závoju chrbtom.  Chcete moderný, očarujúci štýl á la červený koberec. Nájdete si božské šaty ale vo svojom vnútri cítite, že niečo tomu chýba. Necítite sa dostatočne "svadobne" a vtedy, aj keď ste ho na začiatku zavrhli, navrhujeme vyskúšať si predsa len závoj, aj keď len zo zvedavosti.

Začnite s malým birdcage závojom a postupne pridávajte na dĺžke a ani nebudete vedieť ako a skončíte s krásnym kaplnkovým závojom až po zem a vaše srdce konečne zajasá od šťastia. Verte nám! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára