utorok 23. septembra 2014

Svadobné podväzky tak ako ich nepoznáte

Každá nevesta potrebuje pod svoje svadobné šaty krásny svadobný podväzok. Však to poznáte - niečo nové, niečo staré, niečo požičané a niečo modré. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým z kadiaľ to  "niečo modré" pochádza a čo to vlastne znamená?
 
Všetky štyri časti tradície môžu byť zastúpené aj v novom, modrom podväzkovom páse, ktorý napríklad družička požičia budúcej neveste. Avšak mal by to byť niekto, kto má šťastné a harmonické manželstvo, aby sa šťastie a harmónia preniesli do nového zväzku.

 
Nosiť niečo modré sa datuje až do biblických čias, kedy bola modrá farba považovaná za symbol čistoty, čestnosti a vernosti. Vtedy nevesta nosila kus modrého odevu alebo modrého pruhu látky  okolo spodnej časti šiat. Staroveké rímske dievčatá tiež nosili modrú látku na svojich šatách aby dali najavo ich lásku, vernosť a skromnosť, zatiaľ čo kresťania si to spájali s čistotou Panny Márie.


Tradícia svadobných podväzkov vznikla pravdepodobne v 14. storočí v starom Anglicku. Hostia nevesty a ženícha verili, že mať kus oblečenia z nevestiných šiat im prinesie šťastie. Doslova každý si chcel odtrhnúť kus látky, avšak tento zvyk sa vôbec nepáčil neveste , ktorá aby ich odohnala, začala hádzať na hostí  rôzne predmety - podväzok bol jednou z nich. Tak sa zrodil zvyk hádzania podväzkov pre mužov.
 Sťahovanie podväzku je doteraz veľmi populárne. Pokiaľ nevesta nemá problém odhaliť v centre pozornosti svoju nôžku pred ostatnými, tak veľmi rada prenechá túto úlohu svojmu drahému, ktorý podväzok musí stiahnuť, aby sa ukázal ako šikovný budúci manžel.


Nevesty väčšinou v západných krajinách majú dva podväzky, spája sa to napríklad s dlhodobou rodinnou tradíciou, kedy si každá nevesta svoj podväzok ponechá na pamiatku. Niektoré rodiny majú dokonca svoje vlastné podväzky ktoré si posúvajú z pokolenia na pokolenie ako rodinný šperk, rodinnú vzácnosť a tradíciu.
Pre nevesty je svadobný podväzok samozrejmosťou, pre niektoré je to zbytočnosť. Ak ešte stále váhate či podväzok mať alebo nemať je to len na Vás, ale podľa nás je to krásny doplnok s ktorým si užijete kopec zábavy!

Zdroj obrázkov: Google, Marieedesign.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára