piatok 18. augusta 2017

Tajomstvo najjemnejších závojov - tajomstvo hodvábu


Mnohé z najkrajších a najluxusnejších odevov sveta majú niečo spoločné. A síce, že sú vyrobené z hodvábu - z kráľovnej tkanín. 
Táto podmanivá tkanina si získala ľudí po celom svete. V staroveku sa hodváb vyrábal výlučne v Číne, keďže inde vo svete ani len netušili, ako sa hodváb vyrába. Pod hrozbou popravy nesmel nikto zo zasvätených tajomstvo priadky morušovej prezradiť. Niet divu, že cena hodvábu bola v staroveku tak veľmi vysoká. V Rímskej ríši mal hodváb dokonca cenu zlata.
Tajomstvo výroby hodvábu čínski výrobcovia žiarlivo strážili a ukrývali pred svetom viac ako 2 tisíc rokov. Tým sa stala výroba hodvábu najlepšie stráženým tajomstvom v histórii ľudstva.


Dnes sa vyrábajú rôzne umelé vlákna ako je nylon, vďaka čomu sú na trhu látky, ktoré sú už bežne cenovo dostupné. Avšak nič sa nevyrovná elegentnému prírodnému hodvábu.


Riaditeľ Múzea hodvábu v japonskej Jokohame hovorí: „Napriek pokrokom vedy sa hodváb nedá vyrobiť synteticky, o hodvábe vieme všetko od molekulového vzorca po jeho štruktúru. No nevieme ho napodobniť. Ja tomu hovorím tajomstvo hodvábu.“


Legenda

Vynález hodvábu je opradený množstvom legiend. Jedna z nich hovorí, že keď cisárovná Lei-tzu sedela v záhrade pod morušovým stromom, spadla jej do šálky z horúcim čajom jedna kukla priadky morušovej. Cisárovná sa ju snažila vytiahnuť z čaju, ale kukla sa pomaly odvíjala a dlhé jemné vlákno sa cisárovnej namotávalo na prsty. Všimol si to cisár a okamžite sa chytil tohto objavu, vyvinul spôsob, ako zdomácniť chov priadky morušovej a produkovať  hodvábne vlákna – vznikol tak proces, ktorý Číňania dokázali tajiť pred zvyškom sveta po dlhých 2000 rokov, čo viedlo k vytvoreniu monopolu na továrenskú produkciu hodvábu a lukratívnemu obchodovaniu s ním.


Čo to teda vlastne hodváb je a ako vzniká?


Ako som už spomínala hodváb sa hrdí titulom kráľovnej tkanín. Ide o jemné prírodné textilné vlákno, ktoré vytvárajú húsenice priadky morušovej. Húsenice sa vďaka pažravému napchávaniu morušovým lístím, patrične veľké a tučné zakuklia do zámotku, tzv. kokónu, ktorý je obalený hodvábnym vláknom.





Človek tieto kokóny pozbiera a ďalej spracúva až kým nezíska vzácne žiadané hodvábne vlákno. Na získanie jediného kilogramu surového hodvábu je potrebné odvinúť vlákno až z 30 tisíc kokónov! Takže preto tá vysoká cena...




Vlastnosti hodvábu:
  • je pevný
  • je jemný a nedráždi pokožku: aminokyseliny, ktoré tvoria hodváb veľmi dobre pôsobia na našu pokožku. Dokonca údajne táto vzácna tkanina chráni pred rôznymi kožnými ochoreniami. Niektoré kozmetické výrobky sa vyrábajú práve z prášku z hodvábu.
  • pohlcuje vlhkosť: pohlcuje a prepúšťa množstvo potu, takže človek má aj vo vysokých teplotách príjemný pocit chladu a sucha
  • je odolný voči páľave: nezhorí ľahko a keď už horí, tak sa z neho neuvoľňujú jedovaté plyny
  • pohlcuje ultrafialové žiarenie, vďaka čomu chráni pokožku
  • nehromadí sa v ňom statická elektrina 

Svadobný závoj zo 100% hodvábneho tylu



...créme de la créme medzi svadobnými závojmi. Hodvábny tyl bol použitý i na svadobnom závoji Kate Middleton.


Hodvábny tyl






Ak chcete aj Vy svoj svadobný outfit doladiť nádherným elegantným závojom, ktorý pokojne môžete uchovať ako dedičstvo, rada Vám závoj z pravého hodvábneho tylu vyrobím na mieru. 

Kontaktujte ma na emaili info@marieedesign.sk alebo si závoj objednajte cez môj eshop marieedesign.sk

S láskou, 
Ing. Mária Verešová 
CEO MARIEE DESIGN, s.r.o.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára